Veckobrev 41 – Bodil Mårtensson

Däckarförfattarinnan

Bodil debuterade 1999 med sin kriminalroman En chans för mycket. Upprinnelsen till sitt skrivande var att hennes svåger hittats avliden i sin lastbil i Rumänien. Och i samband med detta så fick Bodil läsa alla protokoll och utredningar då hennes syster inte orkade ta sig an det. Den fiktiva romanpersonen, kriminalkommissarie Joakim Hill, kom till författarinnans en morgon när hon stod i duschen och ville att hon skulle berätta om utredarnas vardag på Helsingborgspolisen. Det har hittills resulterat i ett tiotal kriminalromaner kring.

En verklig händelse som fick stort medialt genomslag var när Bodils laptop blev stulen 2008 vid ett lägenhetsinbrott. På laptoppen fanns underlaget till en ny roman och nyheten ”En stulen kriminalhistoria” rapporterades det om i rikstidningarna i Sverige och det blev en intervju av BBC World News. Idag har Bodil backuplösningar för att undvika liknande händelser.

Två stycken färdigskrivna historiska romaner fanns i många år i byrålådan tills ett förlag äntligen ville ge ut dem 2011. Det har blivit en bokserie i historisk, delvis fiktiv miljö, under 1600-talets Helsingborg kring livet runt länsman Frans Barkhe. Följt av en medeltidstriologi kring 1300-talet och Magnus Eriksson.

Veckobrevskrivare: Magnus Törnqvist