Veckobrev 39

STEN-INGE FREDIN – OM SIG SJÄLV OCH FOTBOLLSKLUBBEN ÄFF

Sten-Inge föddes 1945 i Ystad och efter en problematisk uppväxttid gjorde han karriär som handbollsspelare ett antal år i H43 och även ett par år i Ystad. Han gifte sig och fick två barn och blev anställd på Åkerlund & Rausing i Lund. Efter skilsmässa blev det nytt jobb och flytt till Helsingborg. Sten-Inge gifte sig på nytt och fick ”på köpet” ytterligare två barn. Han och hans fru startade 1981 gemensamt den firma som de alltjämt är verksamma i. Sten-Inge berättade att den enda stora motgången han har haft i sitt liv var när han förlorade ett av barnen i cancer. Numera ingår åtta barnbarn i familjen varav ett spelar fotboll i ÄFF.

Företaget säljer självhäftande laminat och har nu 85 anställda och 650 miljoner kronor i omsättning. Därtill kommer ett beläggningsföretag i Belgien med 12 anställda och 100 miljoner kronors omsättning. För närvarande är det också aktuellt att etablera sig i Belgrad.
En av Fredins affärsidéer har varit att köpa upp kundföretag som har ekonomiska bekymmer och sälja dem med vinst efter det att de rekonstruerats. Nu flyttas företaget Scandstick till Höganäs och får en nystart.

Sten-Inge fick en förfrågan att gå in i HIF:s styrelse när föreningen hade dålig lönsamhet och 60 miljoner kronor i skuld. Styrelsen lyckades vända utvecklingen men efter några år av förbättrad ekonomi så hoppade Sten-Inge av. Han menar att om man känner att man inte är nöjd med utvecklingen eller att alla i styrelsen inte har samma inriktning, då ska man dra sig ur.

Varför hoppa in i Ängelholm?
Sten-Inge fann att vissa i styrelsen hade samma inriktning som han. Första målet var att klara ekonomin så att föreningen kunde få elitlicens. Med tanke på att ÄFF är den tredje största klubben i Skåne är han mycket kritisk till Ängelholms kommuns agerande gentemot klubben. Han har funnit att företagarna i Ängelholm inte är fotbollsvänliga och att invånarna inte är fotbollsintresserade. Klubbens likviditetsbehov är ett större problem än lönsamheten. Nu kan han konstatera att ÄFF har en homogen spelartrupp och ett bra tränarteam och att det är ett härligt go i klubben. Sten-Inge har tre önskemål för ÄFF:s närmaste framtid som han tänker jobba för. De är för det första att klubben har en bra ekonomi, för det andra att det går bra på det idrottsliga planet och för det tredje att publikintresset ökar.
ÄFF:s budget för innevarande år är 16 miljoner kronor vilket får anses vara lågt jämfört med motsvarande klubbar.
Klubben kan se fram mot nya träningsplaner vid Ishallen eftersom kommunen har för avsikt att bebygga de befintliga träningsplanerna. För detta ändamål har kommunen avsatt 30 miljoner kronor.
Slutligen avslöjar Sten-Inge att han har tagit upp en diskussion med kommunen om en inomhusfotbollsarena som han menar kan bli verklighet för 60 miljoner kronor.

Vi tackar Sten-Inge Fredin för ett personligt och engagerat föredrag.

Vid den efterföljande dragningen i vinlotteriet såg Sten-Inge till att vinet hamnade hos våra gäster.

Veckobrevskrivare: Christer Jönsson