Veckobrev 34

”Människorna bakom hamburgarna…….vilka är de ?”

 

Föredragshållaren har varit trogen McD i 31 år och förnärvarande är Christina franchisetagare till 6 st restauranger i nordvästra skåne. 5-10 restauranger / franchisetagare är vanligt. Omsätter 127 milj på 300 anställda.

Började på restaurang Nordstan i Göteborg, efter en tid uppenbarade sig chansen att arbeta med marknadsföring. Under denna period ansvarade Christina för öppnandet av restaurangen i Ängelholm, plus ytterligare 4 st. Blev restaurangchef för södergatan i Helsingborg.

Efter detta 3 år med tjänstledighet och provade på andra uppgifter bland annat vid Man Power. Tillbaka till marknadsföringen tänkte köra några år, barnfödande kom i mellan, arbete gick inte att kombinera med allt resande.

Franchisetagaren i Ängelholm ville lämna Christina köpte 2004. Restaurangen var etablerad sedan 12 år och på 3 år ökade omsättningen från 18-25 milj tack vare fokus på arbetsglädje till alla. Ängelholm och knutpunkten stiger med 45% på sommaren. Driva McD restauranger innebär upp och nedgångar, bra relation till banker och franchisegivare är viktigt. Stattena restaurangen är 3:a i södra Sverige, Nordstan i Göteborg och A6 i Jönköping är större.

Målet är att kunna servera 100% svenskt nötkött vilket de små plus Big Mac klarar idag. Övrigt kött köps från Polen och Irland. Menyns priser varierar mellan olika restauranger.

Franchisetagaren är helt styrd av McD vad gäller meny och inredning samt logotyper. Hälsoprodukter säljer inte inom McD världen.

McD är en populär arbetsgivare, har 400-500 ansökningar konstant på webben. Detta har gjort att de blivit duktiga på att anställa rätt människor, som snabbt kan bidraga till produktionen.

När restaurangmomsen sänktes kunde det märkas på omsättningen, många nya små matställen

etablerades och konkurerade om kunderna.

 

Christinas företag har Respekt, Ärlighet, Engagemang, Professionalism och Fun som ledord inom företaget.

 

Veckobrevskrivare: Magnus Herbst.