Veckobrev 32

FÖREDRAG – HÅKAN THULIN SOM ROTARYDOCTOR

Håkan är medlem i Ängelholm Luntertun RK och har en bakgrund som bl.a. distriktsläkare i Klippan och har varit ute som läkare med HMS Karlskrona.

Håkan inleder med att påminna alla om att endast 5 % av varje skänkt krona går till administration.
Inledningsvis berättar han om Rotarys andra projekt som bedrivs i Kenya, vilka är:
– Rotarys fem jeeplinjer
– Vattenprojekt, installerar brunnar för rent driksvatten
– Tandvård, 3 kliniker
– Förebyggande vård
– Medicinsk utbildning
– Stöd till byarnas volontärer

Som Rotary jeepdoktor utgår man ifrån en fast punkt och upprättar sen en sk. jeeplinje där man besöker olika byar på regelbundet schema. I snitt har man ca 20-30 besök om dagen med toppar upp på ca 50 besök / dag.
Jeepdoktorerna samarbetar med lokala Sanitary Stations där doktorerna kan hämta vaccin, dessa Sanitary Stations betalas av Kenya.

Det som vi ser som vardags åkommor kan där nere i sin förlängning leda till betydligt större komplikationer. Exempel på detta är bl.a. insektsbett, brännskador och vattenkoppor.

Håkan visar under hela föredraget bilder från sitt jobb som Jeepdoktor.

Vi tackar Håkan för föredraget samt hans engagemang för att göra skillnad.

Veckobrevskrivare:
Henrik Gustafsson