Veckobrev 30

Föredrag. Per Nordangård ” Från krig till glamour ”
Ett föredrag som pendlar mellan en start på GP tidning och ett avslut i Indien.
Per började som journalist på GP i Göteborg och fick senare uppdrag i London där han stannade i 20 år som journalist och korrespondent. Han kände väl Arne Thorén med hustru Eva från sin tid i London.
Under denna tid träffade han bl.a. f.d. premiärminister Tony Blair som Per menar förändrade den politiska atmosfären i England. Tony Blair sågs som en nytänkare i det engelska samfundet vilket även prinsessan Diana gjorde. Diana tillhörde adelsfamiljen Spencer och var en adelsdam av rang. Den blyga flickan som tog mer och mer plats i samhället. Hon bröt mot kunglighetens principer och blev folkets prinsessa enligt Tony Blair. Vi vet alla historien som slutade tragiskt för Lady Di och vid hennes död vägrade Drottning Elisabeth flagga på halv stång på Buckingham Palace, detta blev dock ett bakslag för drottningen som fick mycket kritik av folket. Vid begravningen stod drottningen ute på gatan för att hylla Lady Di.
Även i Nordirland har Per följt utvecklingen under många år och berättade om sina upplevelser.
Frågan som skulle besvaras – skillnaden mellan engelsmän och oss på andra sidan sundet. Dom känner sig utanför Europa och lever kvar i sin tro som stormakt. Beviset på detta hittade Per under en resa till Indien där det under ett möte framkommit att den siste kejsarinnan av Indien fortfarande är det äkta England. En gammeldags syn på sin tro som världsmakt på en ö utanför Europa.

Vid pennan Janeth Lindqvist