Veckobrev 16

Dagens föreläsare: Anders Hellström

”Varför vi älskar att hata SD utom väljarna”

Anders Hellström är statsvetare som har sin dagliga gärning med migrationsfrågor i Malmö och har därtill skrivit ett flertal böcker om olika analyser av politiska skeenden. Arbetsplatsen har ett helt omöjligt namn, men utöver namnet konstaterade Anders att pågående flyktingkatastrof är bra för jobbet.

Sverige Demokraterna (SD) ökar i väljarstödet, men får inget politiskt genomslag. Anders har utifrån ett forskarperspektiv studerat SD:s utveckling. Valresultaten har varit följande:

2006 2,9 %
2010 5,73 %
2014 12,9 %

Anders gav ett flertal exempel på hur t ex politiker och samhället behandlat SD sedan 2010. Hatet är såväl vertikalt som horisontellt, men stödet i opinionsmätningar pekar f n på 20 %. 2015 i Almedalen gav partiledaren Jimmy Åkesson uttryck för såväl entusiasm som frustration. Partiet SD har sina rötter i rörelser typ ”vitt ariskt motstånd” i slutet av 1980 talet men riksdagsplatserna har inte medfört något politiskt genomslag.

Vid budgetomröstningen efter valet 2014 röstade SD för alliansens budget och därmed fanns inte stöd för det socialdemokratiska budgetförslaget. Decemberöverenskommelsen (DÖ) kom till och efter Kristdemokraternas partistämma är nu DÖ dödförklarad. Dock har inget parti förklarat sig villiga att samarbeta i någon form med SD. Anders var mycket noga att påpeka att DÖ inte är odemokratisk och historiskt sett har alla partier med under 50 % av väljarstödet tvingats in i olika samarbeten.

Den allmänna opinionen följer inte SD:s framgångar bland väljarna. Flykting opinionen är mer positiv och sakpolitiskt har invandringspolitiken blivit mer generös efter SD:s inträde i riksdagen. Märkbar effekt är att polariseringen har ökat.

Vid pennan
Anders Nilsson