Veckobrev 33

Ragnar Skanåker – Ängelholms mest medaljhängde!

Ragnar har haft en fantastisk idrottskarriär inom pistolskytte. Han har tagit guldmedalj i alla större tävlingar såsom OS, VM, EM och ett antal på nationell nivå. Han har besökt mer än 150 länder och arbetat med olika uppdrag kopplade till skyttet i ett tjugotal länder.
Hur kunde han bli så framgångsrik? Svaret är motivation och att man bestämmer sig för att bli världsmästare, men vägen dit är lång. Ragnar satte upp ett schema på väggen med världsrekordet och efterhand ritade han in sina egna resultat för att se hur han närmade sig toppen. Han tränade alltid sex dagar i veckan, två timmar morgon, middag och kväll utöver sitt arbete. Hans största framgång och bästa minne under karriären är OS-guldet i München 1972. Det öppnade dörren till många intressanta uppdrag och erfarenheter. Ragnar var i New York i tre år och utvecklade en ny pistol som funkade jättebra som prototyp, men efter en del modifieringar inför serieproduktionen försvann precisionen. Han har även varit involverad i att konstruera ventiler till gevär och pistoler samt utvecklat ett par skytteglasögon som kan fästas med magneter på kepsen.
Ragnar har skrivit böcker som getts ut i många olika länder. Just nu håller han på att skriva klart en bok som ska ges ut om ett par månader och kommer att bli skyttarnas ”bibel” som han uttryckte det. Han driver även Ingomacken i Munka Ljungby.
Varför började Ragnar med skyttet? Jo, när han låg i lumpen i Söderhamn avslutades alltid fredagarna med skytte. Den som hade sämst resultat fick stanna kvar och städa och hann inte med sista bussen hem på fredagen. Det ville ju inte Ragnar, han är ju en tävlingsmänniska och såg till att han var en bra skytt!
Mötet avslutades med en varm applåd!

Veckobrevskrivare: Jan-Inge Hansson