Fredagens gästtalare Rolf Hagmark

Referat möte Ängelholms Rotaryklubb 25 november 2016 Rolf Hamark berättade om sin (och sitt bolags) intervju med sir George Martin (GM) i dennes hem – gamla prästgården i Swindon, en fantastisk byggnad i den typiskt honungsfärgade sandsten som är så vanlig i Cotswolds. Detta var den sista filmade intervjun med GM innan han avled den 8de mars 2016. Rolf hade länge önskat att hans produktionsbolag kunde göra en intervju med den legendariske Beatles-producenten men det var inte förrän i samband med en operadvd där även José Carreras medverkade som detta kunde realiseras . JCs agent Peter Kupfer var god vän med GM och tack vare detta fick Rolf sin intervju på ”bara” 6 månader. Redan tidigt insåg GM Beatles potential och som chef för grammofonbolaget Parlophone (en del i EMI) gav han dem första kontraktet och var sen producent för alla Beatlesskivorna förutom ”Let it be”. Allt var inte en dans på rosor men besvär ffa med John Lennon uppvägdes mer än väl av allt positivt. Att GM kunde läsa noter hjälpte en hel del – det kunde ingen av Beatlarna. GM låg bakom att ursprungstrummisen Pete Best ersattes med Ringo Starr men även George Harrison var en utmärkt trummis. Så på en fråga om Ringo var världens bäste trummis svarade GM. ”Certainly not, he isn´t even the best drummer in The Beatles! ” En annan festlig händelse som Rolf refererade var följande. Efter intervjun åkte de – Rolf som filmat, Hans Dahlin som skött själva intervjun och Mats Hyllstam som var tredje delägaren i Harmark Production) tillbaka till London för några dagars rekreation och de var så rädda om intevjumaterialet, film, anteckningar, olika inspelningar m m så de hade alltid detta material med sig i en liten ryggsäck. En gång när de klev av en röd dubbeldäckare sade Rolf – ryggsäcken, helvete den glömde vi på bussen. De rusade efter bussen som galningar men hade inte en chans att hinna fatt och helt deppade begav de sig hem till hotellet. Där blev lyckan fullständig – för en gångs skull hade de glömt att ta med ryggsäcken! Nu ser Rolf fram emot att få intervjun färdigklippt och redigerad och är därefter beredd på många trevliga anbud från olika TV-bolag. Flera stycken har redan hört av sig för att få sändningsrätt till denna unika upptagning.

Hans Ljungerud