Veckobrev 5

FÖREDRAG – Kalle Gudmundsson – Hembygdsparken i Ängelholm

Kalle Gudmundsson är en uppslagsbok när det gäller ”allas vår Hembygdspark” i Ängelholm. Parken var i början på 1700 talet en sandig plats och på 1800 talet ville Carl von Linné stoppa sandinvasionen genom att plantera skog, som visade sig vara ett klokt val. Parken invigdes 1 maj 1935. Parken har årligen omkring 350 000 besökare.

I parken finns fågeldammen, skolmuseum, Luntertunstugan som visar ett bondehem från 1800-talet samt Grönvallska gården som visar ett borgarhem från tiden kring 1900. Det finns museer, ett värdshus samt grillplatser. Lekplatsen är en populär plats, där det nästan alltid finns barn som leker och denna skall byggas om till hösten. Scenen byggdes 1957 och det är alltid valborgsmässoafton som inleder säsongen i parken.

Kalle sitter som ordförande i parkens styrelse och har gjort detta sedan 2002. Det finns 9 styrelseledamöter samt 2 ersättare. Parken har en budget på ca 7 miljoner och 11 anställda (där parken får bidrag för vissa av de anställda)

Parken köpte in det populära Pyttetåget som är en fin attraktion i Ängelholms centrum. Tåget ger en inkomst om 125 000:- om året.

Föreningen planterar ny skog löpande och har även fått en ny attraktion i parken som är en äventyrspark. Djurkyrkogården är en välbesökt plats och denna sköter parken med uppdrag från kommunen. I pytteskogen har bla Ebba-Kristina skapat ytterligare en härlig upplevelse för alla besökare.
Kalle uppmanar även alla besökare till att inte mata djuren.

Tack Kalle för ditt engagemang för Ängelholms stolthet – Hembygdsparken i Ängelholm
Veckobrevskrivare: Ingrid Ohlsson