Veckobrev 4

FÖREDRAG – Bengt Flodén – Skurkar jag mött i mitt yrke!

Bedragare Nr 1 Frank Abignale JR
När Bengt arbetade på SEB i Åstorp fick han en dag ett besök av en amerikansk flygkapten vid namn Frank Abignale JR. Han ville lösa in en check i banken. Som följeslagare hade han sotaren i Kvidinge. Bengt anade oråd och tog en diskussion med sin chef som gav ok till att lösa in checken. Därefter bjöd Frank A JR sotaren att följa med till Paris, vilket han såklart tackade ja till. När sotaren vaknade upp på morgonen i Paris låg det ett brev där hans amerikanska vän bad honom att betala hotellnotan, pengarna var slut!
Denna flygkapten började som 16 åring med bedrägeri och blev dömd i Klippans tingsrätt. Hans liv har blivit både bok och film och idag arbetar Frank A JR som sakkunnig till bla banker i USA.

Bedragare Nr 2 Carl-Axel Piroh
Carl-Axel ville träffa Bengt på Hotell Ritz i Stockholm. Dagen för mötet kom och Carl-Axel anlände med chaufför och Rolex klocka av den dyrare sorten. Nu skall vi göra affärer sa Carl-Axel till Bengt. Dessa affärer blev inte av. Carl-Axel gjorde klipp på börsen och därefter den amerikanska marknaden där han förlorade alla sina pengar. Ryktet gick att Carl-Axel hade avlidit, vilket inte var sant! En jul ringde han Bengt och ville ses igen, denna gång hos sin f.d. fru Ulla Bielke. De skulle ses på Kristinelund. Carl-Axel och Ulla skulle börja investera i rederier och börja bygga upp sitt kapital! Bengt ringde en kontakt i branschen som sa; blås honom på 5 miljoner! Bengt tackade nej – blev ingen affär. Finansinspektionen, polisen samt skattemyndigheten blev inblandade i det hela och Ulla hamnar i finkan! Kristinelund såldes till Ulf G Linden som blev blåst på affären och köpet fick gå om en andra gång.

Veckobrevskrivare: Ingrid Ohlsson